HR
  • O Hrvatskoj

O Hrvatskoj

Hrvatska - 'zemlja tisuću otoka', poznata po netaknutoj prirodi i kristalno čistom moru, smjestila se u jugoistočnoj Europi, te je priznata kao jedna od najboljih jedriličarskih destinacija na svijetu. U ovom trenutku već se etablirala kao nova hit destinacija te svake godine mnogobrojni turisti iz cijelog svijeta dolaze ovamo kako bi uživali u odmoru. Nacionalni parkovi, parkovi prirode, prekrasno modro more, duge pješčane i stjenovite plaže, planine, očaravajuće ravnice, spilje te ostala prirodna bogatstva pravi su raj za one koji žele više od svog odmora.

Opće informacije

Površina kopnenog dijela iznosi 56.594 km2, a površina teritorijalnog mora 31.067 km2. Hrvatska ima 4.437.460 stanovnika; nacionalni sastav: većina stanovništva su Hrvati; nacionalne manjine su Srbi, Slovenci, Mađari, Bošnjaci, Talijani, Česi i ostali.
Hrvatska je višestranačka parlamentarna republika. Glavni grad je Zagreb.
Hrvatska ima 5.835 km obale, od toga 4.058 km obale otoka, hridi i grebena. Ukupan broj otoka, hridi i grebena je 1.185; najveći otoci su Krk i Cres, a nastanjenih otoka je 47. Najviši vrh je Dinara 1.831 m nadmorske visine.
Novčana jedinica je Kuna (1 kuna = 100 lipa). Strana valuta može se zamijeniti u bankama, mjenjačnicama, poštanskim uredima, putničkim agencijama, hotelima, kampovima, marinama; čekovi se mogu unovčiti u bankama.
Hrvatska kuna (HRK ili KN); 1 EUR = otprilike 7,4 kn, 1 USD = otprilike 6 kn.

Važne napomene

U unutrašnjosti vlada kontinentalna klima sa snijegom u zimskim mjesecima, dok na obali vlada tipično mediteranska klima s blagim i kišnim zimama i toplim, sunčanim ljetima. Vrijeme je izvrsno za jedrenje od travnja do listopada, a to je i razdoblje kad ima najviše turista.
Temperature zraka tijekom ljeta dosežu i do 38°C, a temperatura površine mora u to doba zna ići i do ugodnih 26°C. Ožujak najčešće obiluje proljetnim sunčanim danima, ali zna biti i pokoji neugodan pljusak, dok je rana jesen idealno doba za posjet Hrvatskoj za sve goste željne odmora. Izvan visoke sezone plaže više nisu prepune kupača, cijene smještaja su zamjetno niže, vremenske prilike su stabilne, a temperatura mora je ugodna.
Općenito, putovati duž hrvatske obale možete tijekom cijele godine. Zimi će vam ipak trebati nešto toplija odjeća usprkos blagoj mediteranskoj klimi. Duž obale se temperature rijetko, gotovo nikad, spuštaju do nule, radi vjetra zna biti neugodno.