HR
  • Bosna i Hercegovina

Bosna i Hercegovina

Ako se mislite što posjetiti nakon boravka u Hrvatskoj, naša preporuka je Bosna i Hercegovina.

Ova, susjedna nam država, graniči s Hrvatskom na sjeveru, sjeverozapadu i jugu, a zahvaljujući dobroj povezanosti, lako je doći do nje. Najlakše vam je ići automobilom ili autobusom, ali tu je i avionska linija.

Preporučujemo da se u Bosnu i Hercegovinu zaputite automobilom kako biste mogli ići od mjesta do mjesta, jer svakako imate što posjetiti! Za organizaciju transfera, slobodno nas kontaktirajte.

Za Bosnu i Hercegovinu često se kaže da je dom različitih kultura, religija, predivne prirode, vrsne bosanske kuhinje i humorističnih i ljubaznih ljudi. Glavni grad Bosne i Hercegovine je Sarajevo, grad koji obavezno morate staviti na “to visit” listu.

Ako se premišljate kada je najbolje posjetiti, znajte da pravila nema jer je lijepa i sadržajno raznolika u svakom dijelu godine. Ljubiteljima filma svakako savjetujemo da posjete BiH za vrijeme ljetnih mjeseci jer se u Sarajevu svakog ljeta održava Sarajevo Film Festival. Osnovan je tijekom rata u BiH, 1995. godine te je najveći i najpoznatiji filmski festival na Balkanu i jugoistočnoj Europi.

Osim što su poznati po kvalitetnim ćevapima koji su dio njihove nacionalne kuhinje, Bošnjaci su velike kavopije pa su na popisu među deset najvećih potrošača kave u svijetu.
Još jedan razlog za posjetiti BiH je podatak da je u 2010.godini Lonely Planets, u sklopu "Best in travel" nominirao Sarajevo kao jedan od 10 gradova koje je najbolje posjetiti te godine.

Obavezno otiđite i u Međugorje, prekrasno hodočasničko mjesto u koje pristižu katolici iz cijelog svijeta. Nalazi se u južnom dijelu Hercegovine, u blizini grada Mostara koji također morate posjetiti.

Bosna i Hercegovina nije članica Europske unije, a valuta im je konvertibilna marka (BAM).

Ako vas zanima još detalja što posjetiti u Bosni i Hercegovini, pročitajte ovdje. Slobodno nas kontaktirajte i pitajte sve što Vas zanima.

Obratite nam se s povjerenjem,
Vaš Acantho tim!
 

Bosna i Hercegovina

Kako doći do Bosne i Hercegovine

Nakon boravka u Hrvatskoj, odlučili ste se zaputiti prema susjednoj nam Bosni i Hercegovini? Odlična odluka, jer je Bosna i Hercegovina predivna zemlja, puna lijepih krajolika i kulturološke i arhitektonske raznolikosti. Glavni grad BiH je Sarajevo.

Kako doći do Bosne i Hercegovine? Gotovo svaka od autobusnih postaja ima autobusnu liniju do nekih od gradova u BiH (Mostar, Sarajevo, Banja Luka, Bugojno…) tako da možete putovati autobusom. Ovisno iz kojeg dijela dolazite, primjerice ako se iz Splita autobusom uputite prema Sarajevu, vožnja traje otprilike sedam sati. Do Mostara (iz Splita) će vam automobilom trebati neka otprilike 2 i pol sata vožnje.

Bosna i Hercegovina nije članica Europske Unije te će vam za prelazak u granični prostor trebati putovnica ili osobna iskaznica.

Dobar izbor je i vožnja automobilom. Osim što ćete se kraće voziti, možete stajati u razgledavanje okolnih mjesta i gradova. Vodite računa da vaš privatni ili unajmljeni automobil ima zelenu kartu za Bosnu i Hercegovinu.

U slučaju da ste se zaputili iz južnog dijela Hrvatske, najbolja opcija vam je automobil kako biste mogli ići iz mjesta u mjesto.

Bosna i Hercegovina ima i četiri međunarodna aerodroma: Mostar, Sarajevo, Tuzla i Banja Luka tako da možete i avionom putovati u Bosnu i Hercegovinu.

U slučaju da dolazite nekamo iz Hrvatske, naša preporuka je da odaberete vožnju autobusom ili automobilom kako biste mogli ići u razgledavanje okolnih mjesta u BiH.

Slobodno nam se obratite za više pitanja.

Vaš Acantho tim

 

 

Aktivnosti u Bosni i Hercegovini

Aktivnosti u Bosni i Hercegovini

Iako površinom ne tako velika, Bosna i Hercegovina je puna zanimljivih mjesta za posjetiti. Nudi baš sve što treba za odmor po mjeri svih hedonoista, ali i ljubitelja aktivnog odmora. Predivna priroda, krajolici, kanjoni, rijeke, planine, gastronomska ponuda i umijeće ležernog stila življenja oduševit će vas na prvu!

Ne znamo o čemu bismo prije počeli pisati-prekrasnim krajolicima, hrani ili kulturno – povijesnim znamenitostima? Jedinstveni je to spoj zbog kojeg ćete se, sigurni smo, ponovno odvažiti na put u Bosnu i Hercegovinu. Kao što smo i pisali, savjetujemo vam da putujete osobnim ili iznajmljenim automobilom kako biste za vrijeme boravka u BiH mogli što više toga obići.

U slučaju da vam trebaju usluge transfera, Croatia Charter Holiday Acantho d.o.o tu je za vas!

Od Međugorja u Hercegovini, Starog mosta u Mostaru, vodopada Kravice, Bjelašnice, Blidinja, Kupreškog polja, izletišta na Jablanici, Begove džamije do popularnih tradicionalnih jela ćevapa i pita- sve je to Bosna i Hercegovina koju morate posjetiti!

Glavni i najveći grad BiH je Sarajevo koje se smjestilo na rijeci Miljacki.

Toliko je toga za posjetiti, a mi vam izdvajamo (dio) top aktivnosti i zanimljivosti koje posjetiti u Bosni i Hercegovini.

P.S. Ne idite kući ako niste probali ćevape, pite, baklavu i bosansku kavu.

1. Svetište u Međugorju
2. Divlji konji u Livnu
3. Kupreško polje
4. Zimske radosti na Kupresu
5. Vodopad Kravice
6. Stari most u Mostaru
7. Blagaj
8. Počitelj - povijesno naselje
9. Rafting na Neretvi
10. Jablanica – odmorište s restoranima, poznatima po vrhunskom janjećem mesu
11. Planiranje na Bjelašnici
12. Sarajevo
13. Tunel spasa u Sarajevu
14. Kušanje tradicionalnih jela (ćevapi, baklave, turska kava) na Baščaršiji
15. Latinska ćuprija u Sarajevu (mjesto atentata na Franju Ferdinanda 1914., povod za Prvi svjetski rat)
16. Sarajevo Film Festival (u ljetnim mjesecima)