HR
  • Južna Dalmacija

Južna Dalmacija

Tamo gdje se završava šetnica kod Gradaca, preko Baćinskih jezera, plodne Neretvanske doline, Dubrovnika, Konavala pa sve do Prevlake proteže se Južna Dalmacija.

Najjužnija regija Hrvatske je Dubrovačko-neretvanska županija, a završava na Prevlaci-krajnjem jugu Republike Hrvatske.

I ovaj dio Hrvatske omiljen je brojnim turistima pa se nemojte začuditi ako pored vas prođe neka holivudska zvijezda jer je taj dio, posebice Dubrovnik, veoma popularan među poznatima.
Svakako se zaputite i prema nekom od predivnih otoka (Elafiti, Lopud, Mljet, Korčula...) koji su omiljena odrednica svjetskim putnicima i jahtašima.

Zahvaljujući ugodnoj klimi, na jug ste uvijek dobrodošli. Nećete pogriješiti ni ako se prema južnom dijelu Hrvatske uputite i tijekom zime, kada gradovima i mjestima cirkulira manje turista.
Metković, Opuzen, Ston, Dubrovnik, Cavtat, Konavle, Orebić, Pelješac,Elafiti, Lokrum, Mljet, Korčula, Lopud…samo je dio popisa gradova, otoka i mjesta koja možete posjetiti za vrijeme boravka u Hrvatskoj.

Iz Dubrovnika se možete zaputiti i prema susjednoj Bosni i Hercegovini ili Crnoj Gori do kojih ćete brzo stići.Ako ne putujete automobilom, preporučujemo da iznajmite prijevozno sredstvo kako biste mogli obilaziti obližnja mjesta.

Ako Vam trebaju usluge transporta,smještaja ili najam plovila, naša i Vaša turistička agencija Croatia Charter Holidays-Acantho d.o.o. vam je na raspolaganju!

 

 

 

 

Južna Dalmacija

Kako doći do južne Dalmacije

Za sve koji planiraju put u Južnu Hrvatsku, napravili smo mali vodič kako doći do Južne Hrvatske. Ono što morate znati je da postoji 24 km dugačak tzv. “neumski koridor” koji pripada teritoriju Bosne i Hercegovine (nije članica EU) i svi koji su se zaputili prema jugu, moraju ga prijeći.

Putujete li automobilom, vodite računa da vaš privatni ili unajmljeni automobil ima zelenu kartu za Bosnu i Hercegovinu. Uskoro bi se trebao otvoriti i Pelješki most pa vam ove upute neće trebati jer nećete morati prelaziti van granice Hrvatske.

Najpopularniji i najisplativiji način za doći do juga je autobus, ali ako živite izvan Hrvatske, najbolja opcija je putovanje avionom. Ova preporuka posebice vrijedi za ljetne mjesece kad su letovi prilično česti. Ako ne pronalazite direktan let za Dubrovnik, onda je najbolja opcija da sletite u Zagreb ili Split i od tamo se ukrcate na let za Dubrovnik.

Iz primorskih gradova, primjerice iz Splita, dostupne su trajektne i katamaranske linije za Dubrovnik, Korčulu, Pelješac…Trajektom se u Dubrovnik iz južne Italije može doći u razdoblju od ožujka do listopada. Ako boravite u Splitu ili nekom drugom gradu/mjestu Srednje Dalmacije, osim autobusom i avionom, možete se automobilom uputiti prema jugu. Čekaju vas predivni prizori razvedene jadranske obale.

Na raspolaganju smo Vam za sve upite i usluge!

Vaša Croatia Charter Holidays Acantho d.o.o.!

Aktivnosti u južnoj Dalmaciji

Aktivnosti u južnoj Dalmaciji

Južnodalmatinska obala bogata je zanimljivim destinacijama, a Dubrovnik je vjerojatno najpoznatiji grad u Hrvatskoj. Stari grad, koji je pod zaštitom UNESCO-ve svjetske baštine od 1979. godine, smješten je unutar gotovo 2 km dugih gradskih zidina. Bedemi su izgrađeni u 16. stoljeću, a unutar gradskih zidina danas živi oko 5000 ljudi, ali postoje i brojne crkve, palače, samostani, muzeji i spomenici koje treba posjetiti. Jedna od najprepoznatljivijih dubrovačkih znamenitosti je tvrđava Lovrijenac, poznata i kao dubrovački Gibraltar. Dubrovnik također ima vlastitu žičaru koja vodi od stanice smještene sjeverno od gradskih zidina do vrha Srđa odakle možete uživati u pogledu na crvene dubrovačke krovove te prekrasnu južnodalmatinsku obalu i otoke. Jedan od kulturnih običaja dubrovačkog kraja je ples Linđo koji je uvršten na UNESCO-ov Popis nematerijalne kulturne baštine. Linđo je izvedba u kojoj jedan čovjek sjedi u sredini svirajući stari južnodalmatinski instrument zvan lijerica i udarajući nogom tako dajući ritam plesačima.
     Mali otok Lokrum nalazi se samo 1 km od Dubrovnika i može biti izvrsno izletničko mjesto za bijeg s kopna. Potrebno je samo 15 minuta vožnje brodom do Lokruma, često zvanog  i 'Otok kraljeva', jer je, prema legendi, kralj Richard Lavljeg Srca upao u oluju i nasukao se na otoku Lokrum na putu kući iz Trećeg Križarskog rata.
     U blizini dubrovačke obale nalaze se Elafitski otoci, savršeno mjesto za jednodnevni izlet. Elafiti su mali arhipelag koji se sastoji od 14 otoka od kojih su samo 3 naseljena i povezana trajektnim linijama s kopnom – Šipan, Koločep i Lopud. Ovaj trojac prilično je popularno odredište za dnevne izlete, no unatoč tome, turizam na njih uglavnom nije značajnije utjecao. Koločep je najprepoznatljiviji po liticama, šljunčanim plažama i maslinicima dok je Lopud poznat po dobro očuvanom benediktinskom samostanu iz 11. Stoljeća, crkvama iz 16. Stoljeća i pješčanoj plaži Sunj.
     Otiđite na poluotok Pelješac, udaljen nekih sat vremena vožnje od Dubrovnik i otkrijte neka od najboljih crnih vina u Hrvatskoj. Putujući poluotokom kušat ćete tradicionalna pelješka vina i uživati u zadivljujućem pogledu na vinograde i morsko plavetnilo. Ako želite biti aktivniji, obilazak vinograda može se realizirati i kao vinsko-biciklistička tura. Ove ture mješavina su povijesti, kulture, vina i gastronomije. Ova regija je bogata okusima. Zaputite se poluotokom Pelješcem do srednjovjekovnog grada Stona, poznatog po stonskim zidinama koje se često nazivaju i europskim kineskim zidom. Malostonski zaljev poznat je po uzgoju kamenica i školjaka zahvaljujući činjenici da ovdje more nije zagađeno.
     Rijeka Neretva ulijeva se u Jadransko more nešto sjevernije od malostonskog zaljeva stvarajući ušće s brojnim lagunama, jezerima i tokovima. Ovo područje poznato je po proizvodnji voća i povrća pa ćete ovisno o sezoni lako pronaći bilo svježe lubenice, bilo mandarine.
    Ovdje se nalazi i Nacionalni park Mljet, otok čarobne ljepote i prvi veći otok na koji ćete naići dok plovite duž hrvatske strane Jadrana od juga prema sjeveru. Otok Mljet bogat je zelenim šumama, vinogradima te kulturnim dobrima i prirodnim ljepotama – pješčana plaža Saplunara ili Odisejeva špilja. Legenda kaže da je Odisej u blizini doživio brodolom te da je doplivao do špilje u potrazi za zaklonom. Otokom je vladala nimfa Calypso, a Odiseja su toliko začarali ona i otok da je ostao ovdje zarobljen narednih sedam godina. Nacionalni park Mljet zauzima sjeverozapadnu stranu otoka, a sastoji se od dva slana jezera i benediktinskog samostana izgrađenog na malom otoku Svete Marije (otok na otoku). Svakako vrijedno posjetiti!
    Drugi veći otok južnodalmatinskog arhipelaga je Korčula. Ovaj šarmantni otok poznat je po gustoj šumi i zbog toga su ga stari Grci nazivali Crna Korčula. Najveći gradovi na otoku su Lumbarda, Vela Luka i grad Korčula koji se zbog svojih zidina, srednjovjekovnih palača i trgova često naziva ‘’Malim Dubrovnikom’’. Sva događanja na otoku obično se odvijaju tijekom ljetnih mjeseci, a jedan od glavnih događaja koje treba popratiti je poznati viteško bojevni mačevalački ples Moreška. Korčulanska tradicija na koju su oni posebno ponosni i jedan od najneobičnijih uzanci na Jadranu.