HR
  • Sjeverna Dalmacija

Sjeverna Dalmacija

Područje od otoka Paga na sjeveru pa sve do Rogoznice spada pod Sjevernu Dalmaciju. U tom se dijelu Hrvatske nalaze gradovi s bogatom povijesnom baštinom poput Zadra, Šibenika, Nina, Skradina, Pirovca…

U ovu omiljenu turističku destinaciju ubrajaju se i otoci-Pag, Ugljan, Pašman, Krapanj, Dugi otok, Murter. Oduševit će vas i predivan krajolik i prirodne ljepote nacionalnih parkova Kornati i Krka koje obavezno posjetite. Posjetitelje u Sjevernu Dalmaciju privlače i brojne plaže; Soline u Biogradu, Sakarun na Dugom otoku, Slanica na otoku Murteru, Telašćica na Kornatima, Kraljičina u Ninu i ostale.

Svaki od gradova ima svoju povijesnu priču, a središte ovog dijela Hrvatske je Zadar. Osim po ulici Kalelargi, crkvi Svetog Donata, Forumu prepoznatljiv je zbog Morskih orgulja na zapadnom dijelu rive. Jedinstvena je to arhitektonska konstrukcija čiji zvuk orgulja nastaje pod utjecajem mora, valova, plime i oseke. Pored njih, nalazi se Pozdrav suncu, urbana instalacija koja proizvodi dojmljivu svjetlosnu igru.

Tu je i Šibenik, grad pun impozantnih povijesnih utvrda. Šibenik je grad Petra Krešimira IV. i jedini je grad u Hrvatskoj koji ima dva spomenika pod zaštitom UNESCO-a - tvrđave Sv. Nikole i Sv. Jakova.

Sjeverna Dalmacija omiljena je i jahtašima diljem svijeta koji obožavaju brojne otoke, otočiće, uvale i izrazito čisto more.

Ako Vas dodatno zanima što posjetiti, gdje odsjesti, koji automobil, vilu ili jahtu iznajmiti, slobodno nam pišite.

Želimo Vam ugodan boravak u Hrvatskoj!

Sjeverna Dalmacija

Kako doći do sjeverne Dalmacije

U slučaju da ste godišnji odmor odlučili provesti negdje u Sjevernoj Dalmaciji i pitate se kako doći do tamo, pravila su veoma slična kao da ste se uputili u Srednju Dalmaciju. Zahvaljujući dobroj povezanosti zračnim i cestovnim prometom, lako je doći do nekog od odredišta u Sjevernoj Dalmaciji.

Centar Sjeverne Dalmacije je Zadar, u čijoj se neposrednoj blizini nalazi Zračna luka Zadar. Ako ne slijećete u Zadar, možete sletjeti i u Zračnu luku Split koja je od zadarskog aerodroma udaljena 115 kilometara.

Ako dolazite iz Hrvatske ili susjednih zemalja, onda je najbolja opcija putovanje automobilom ili autobusom. Gotovo svaki od hrvatskih, ali i susjednih gradova povezan je s Autobusnim kolodvorom Zadar tako da možete odabrati i tu opciju. Možete birati putovanje suvremenom autocestom Dalmatinom ili starom cestom (besplatna cestarina), također punom prekrasnih odmorišta s vidikovcima.

Turistička agencija Croatia Charter Holidays- Acantho d.o.o. organizira i transfere, tako da nam se uvijek možete obratiti za organizaciju prijevoza.

Ako s kopna trebate ići na neki od otoka, tu je Trajektne luka Zadar, ali i luka u Šibeniku. Obje su brodskim i katamaranskim linijama brodarske kompanije Jadrolinija (i ostale) odlično povezane sa svim otocima. Iz Zadra imate i brodsku liniju za Anconu.

U slučaju da ne dolazite automobilom, odlično bi bilo iznajmiti neki transfer da možete ići u razgledavanje obližnjih gradova, mjesta i plaža.

Obratite nam se s povjerenjem,
Vaš Achanto tim!

Aktivnosti u sjevernoj Dalmaciji

Aktivnosti u sjevernoj Dalmaciji

    Putujući sjevernom Dalmacijom vidjet ćete neke od najljepših prirodnih ljepota. Iako možda često previdimo ovu regiju kao mjesto za odmor, Sjeverna Dalmacija ima jako puno toga za ponuditi. Zadar je središte regije i dom dvjema nesvakidašnjim atrakcijama – morskim orguljama i pozdravu suncu. Nešto sjevernije od Zadra smjestila se rijeka Zrmanja, jedna od najljepših hrvatskih i europskih rijeka karakteristična po netaknutoj prirodi, bogatoj flori i fauni te bistrim vodama. Kajakaški i rafting izleti na rijekama Zrmanji i Krupi izuzetno su popularni i sigurni čak i za djecu.
     Hrvatska je zemlja s tisuću otoka i nemoguće ih je posjetiti sve, ali posjet Zlarin, malom otoku s manje od 300 stanovnika mogao bi biti zanimljivo iskustvo. Preporučuje se izlet kajakom od Zablaća do Zlarina jer je to jedan od najboljih načina za istražiti obalu i otoke. Kod Zlarina je zanimljivo to da je poznat po stoljetnoj tradiciji izrade nakita od koralja.
    U ovoj regiji smjestila su se tri nacionalna parka: Paklenica, Kornati i slapovi Krke. Nacionalni park Krka područje je netaknute prirode koje obuhvaća oko 109 km2 najljepših dijelova rijeke Krke i donjeg toka rijeke Čikole.
Nacionalni park Paklenica krški je riječni kanjon u blizini južnih obronaka planine Velebit. Sastoji se od 2 kanjona, Male i Velike Paklenice, no kroz Malu Paklenicu danas ne teče rijeka. Planinarenje je jedini način da se ovo područje upozna i Paklenica ima između 150 i 200 km staza i najposjećenije je penjalište u Hrvatskoj.
    Nacionalni park Kornati obuhvaća arhipelag od oko 90 nevjerojatnih otoka, otočića i grebena pa se često naziva i ''nautičkim rajem''. Ovo područje je nenaseljeno, pa je odlično za istraživanje. Ako vas zanima podvodni život, tada su Kornati savršeno odredište za vas jer ovdje živi preko 850 životinjskih vrsta, 353 vrste algi i 3 vrste podvodnih cvjetnica. Kornate možete posjetiti vlastitim brodom, brodom jednog od lokalnih brodara ili pak organiziranom turom s polaskom iz nekih mjesta na obali. Kornati su poput malih pustinja razbacanih preko mora, neki su bijeli, neki smećkasti i tamo ćete teško naći malo zelenila.
     U sjevernoj Dalmaciji održava se i Garden festival; niz glazbenih događanja koja se svake godine održavaju u Tisnom od početka srpnja do kraja kolovoza. Ovaj događaj privlači posjetitelje iz preko 40 zemalja svijeta. Kao što vidite, sjeverna Dalmacije je regija koja nudi razne aktivnosti, događaje i puno različitih znamenitosti tako da će svi posjetitelji ovdje pronaći nešto zanimljivo za sebe.