HR
  • Istra

Istra

Istra je jedna od onih destinacija koje definitivno morate posjetiti, i to više puta.

Istra je toliko lijepa, sadržajno i kulturološki raznolika da ni ne čudi zašto je zovu Biser sjevernog Jadrana.

Znate li da je Istra najveći poluotok u Hrvatskoj i da je tamo smješten rt Lako, najzapadnija točka Republike Hrvatske?

Spoj prirodnih ljepota, povijesnih znamenitosti, pitoresknih gradova, ljubaznog stanovništva i vrsne gastro ponude, karakteristike su zbog kojih ćete jedva čekati vratiti se u Istru.

Najveći grad Istre je Pula, gdje se nalazi aerodrom.

Vrvi šarmantnim gradićima i mjestima koje morate posjetiti, a to su: Pula, Motovun, Rovinj, Hum, Poreč, Grožnjan, Vodnjan i brojni ostali.

Pogodno je što Istra nije geografski velika pa za vrijeme produženog vikenda možete obići većinu toga.

Istra je poznata po odličnim vinarijama, tartufima, plažama, luksuznim vilama, svjetioniku Porer, vilama uz more, mnoštvu kulturno-povijesnih spomenika, Nacionalnom parku Brijuni, zabavnom adrenalinskom parku, najmanjem gradu na svijetu-Humu, boškarinu…

Idealna je i za aktivni odmor, a poznata je i kao oaza za bicikliste, jahtaše i jedriličare.

Ako biste i vi željeli napraviti izlet do Istre, slobodno nam se javite.

Kako doći do Istre, pročitajte ovdje.

Istra

Kako doći do Istre

Kako doći do Istre?

Istra, poznata kao i Biser sjevernog Jadrana, destinacija je koju definitivno morate čim prije posjetiti. Brojne znamenitosti, šarmantni gradići, vrsna gastro ponuda, prekrasna priroda i ljubaznost njenih mještana, karakteristike su zbog kojih ćete ponovno poželjeti posjetiti Istru.

Prije nego se zaputite prema ovoj prekrasnoj hrvatskoj regiji, donosimo vam nekoliko korisnih informacija kako doći do Istre.

U slučaju da živite izvan Hrvatske, najbolja opcija je avion. Najveći istarski grad je Pula, u kojoj se nalazi i aerodrom. Ako vam nije dostupan direktan let iz vašeg grada do Pule, onda je najbolji izbor traženje leta preko Zagreba koji ima odlične veze s aerodromima diljem svijeta. Ukoliko putujete redovnim zrakoplovnim linijama, low cost ili charter letovima, sletjet ćete u Zračnu luku Pula, najveću istarsku međunarodnu zračnu luku. Zračna luka Pula udaljena je svega pet kilometara od centra grada do kojeg ćete uvijek lako stići taksijem, autobusom ili transferom za koji nas možete kontaktirati. Također, u blizini je i međunarodna zračna luka Vrsar za prihvat manjih zrakoplova, a tu su i aerodromi iz susjednih država, primjerice onaj u Trstu. Nekoliko većih europskih gradova povezano je željeznicom s Rijekom, ali iz Münchena i Ljubljane postoje izravne linije do Rijeke koja je autobusnim linijama jako dobro povezana s ostalim dijelovima Hrvatske.

Kad stignete u Zagreb, imate nekoliko opcija kako biste stigli na željenu lokaciju u Istri-autobus, vlak, transfer, avion. Najčešća linija je ona autobusna pa predlažemo da se odlučite za vožnju autobusom do Istre.

Ako dolazite iz Italije ili iz Istre želite posjetiti Italiju, možete to bez problema napraviti jer je nekoliko aktivnih autobusnih linija iz Trsta. Osim autobusnih linija, možete birati i katamaranske linije iz Venecije koje plove prema nekoliko istarskih gradova. Tu su i katamaranske linije iz Zadra do Pule, trajekt iz Splita do Rijeke...

Dolazite li iz smjera juga Hrvatske, primjerice Dubrovnika ili Splita, najbolje vam je zaputiti se u Istru osobnim automobilom ili autobusom.

Zbog ugodnije vožnje, ali i uštede vremena, preporučamo vožnju automobilom. Slobodno nas kontaktirajte ako vam je potrebno organizirati transfer do Istre.

U slučaju da se nalazite na nekom od hrvatskih otoka, pogledajte brodske linije koje vode do grada koji je najbolje povezan ili najbliži Istri. Kao što smo napisali, imate katamaranske linije iz Zadra do Pule, trajekt od Splita do Rijeke, itd.

Istra je odlično spojena sa svim njenim gradovima i mjestima te ostalim dijelovima Hrvatske tako da obavezno na “to do” listu stavite predivnu Istru.

Tu smo za sva Vaša pitanja!

Aktivnosti u Istri

Aktivnosti u Istri

Aktivan odmor u Istri

Istra, osim što je raj za hedoniste, savršena je i za ljubitelje aktivnog odmora jer nudi niz atrakcija. Što vam prvo pada na pamet kad je u pitanju Istra- tartufi, boškarin, najmanji grad na svijetu-Hum, Pulska arena, Motovunska šuma, Brijuni, adrenalinski park?

Istra je, uistinu, uvijek dobra ideja!

Kao što smo već pisali, zgodno bi bilo da Istru posjetite automobilom kako biste mogli ići od mjesta do mjesta. Pogodno je to što nije velika pa ćete većinu toga moći posjetiti, čak i za vrijeme produženog vikenda.

Odakle početi? Sigurno nećemo uspjeti sve ljepote nabrojati, ali za vas koji prvi put dolazite u Istru, donosimo top 20 ideja kako provesti aktivan odmor u Istri!

Što se tiče ljetnih aktivnosti, Istarska rivijera puna je prekrasnih plaža na kojima možete uživati u vodenim sportovima i kupanju.

Sigurno ste čuli da za Istru kažu da je “Toskana u malom“, što ne čudi jer je puna slikovitih gradova na brežuljcima na kojima se nalaze vinogradi.

Ljubitelji vina uživat će u bogatoj istarskoj ponudi jer je ova regija puna vinograda. Maslinari će također biti prezadovoljni ponudom vrhunskog maslinovog vina jer je poznato da je Istra regija s jednim od najboljih maslinovih ulja u svijetu.

Za sve koji vole tartufe, obavezno posjetite Motovunsku šumu koja je idealna za lov na tartufe.

Donosimo vam top 20 lokacija i atrakcija za aktivni odmor u Istri i okolici.

  1. Motovunska šuma
  2. Park prirode Učka
  3. Motovun
  4. Špilja Mramornica
  5. Lov na tartufe
  6. Vodeni park Istralandia
  7. Dino park u Funtani
  8. Pazinske špilje
  9. Hum-najmanji grad na svijetu
  10. Eufrazijeva bazilika u Poreču
  11. Pulski amfiteatar i ostale mnogobrojne znamenitosti
  12. Pula film festival-najstariji hrvatski filmski festival
  13. Nacionalni park Brijuni
  14. Crkva Sv. Eufemije u Rovinju
  15. Farma Haber (farma konja) i ranč Kukić (uzgoj boškarina)
  16. Opatija
  17. Zip line u Pazinskoj jami
  18. Penjalište Lido
  19. Limski kanal
  20. Zvjezdarnica Tičan