HR
  • Kvarner i Primorje

Kvarner i Primorje

Opće informacije

      Kvarner i Primorje obuhvaćaju obalno područje sjevernog Jadrana. Zemljopisno se nalazi između istarskog poluotoka i sjeverne Dalmacije. Obuhvaća obalni pojas s Rijekom (koja je ujedno i najveći grad u regiji) te turističke rivijere gradova Opatije, Crikvenice, Kraljevice i Novog Vinodolskog te otoke Cres, Krk, Pag, Rab i Lošinj. U ovoj regiji stapaju se more, slikoviti otoci i zelene šume. Na ovom području Jadransko more se najdublje uvuklo u europski kontinent i to je područje na kojem se susreću mediteranska i submediteranska klima. Ljeta su topla, a zime blage.
Kvarnerska obala je lako dostupna iz Srednje Europe jer je autocestom povezana izravno sa Zagrebom koji je pak povezan s ostalim europskim prijestolnicama poput Beča, Budimpešte, Münchena, Züricha...). Rijeka ima vlastitu međunarodnu tračnu luku koja se nalazi na otoku Krku, a postoji i sezonska zračna luka na Lošinju u koju slijeću avioni niskobudžetnih kompanija. Ostale zračne luke u neposrednoj blizini su zračna luka Pula, zračna luka Zagreb, zračna luka Zadar, zračna luka Portorož i zračna luka Trst. Kvarner je jedna od regija s najdužom turističkom tradicijom u Hrvatskoj, a ovdje su i neke od najatraktivnijih turističkih destinacija na Jadranu i u Hrvatskoj općenito. Prvo ljetovalište Villa Angiolina i prvi hotel na istočnoj strani Jadrana otvoreni su 1844. godine što svjedoči dugoj tradiciji ovog područja. Engleski kralj Eduard VII., koji je svojim plovilom doplovio do Raba u uvalu Kandarola, ušao je gol u more čime je Rab postao pionir naturizma na Jadranu. Koliko je ova regija raznolika možemo se uvjeriti i sami kada se otputimo na padine planina na skijanje s nevjerojatnim pogledom na more. Ovdje ima toliko puno lokacija koje nikako ne smijete propustiti, poput NP Risnjak koji je od mora udaljen samo 15 km, a nadaleko je poznat  po zanimljivoj flori i fauni.
Risnjak je dom mnogim biljkama poput runolista, orhideja crne vanilije, dlakavog sleča, planinske pasvice, osinice i sisavaca poput jelena, divokoze, vuka, kune bjelice, divlje svinje, puha i risa po kojem je Risnjak i dobio ime.
Nacionalni park Sjeverni Velebit očarat će vas svojim idiličnim krajolikom prošaranim planinskim vrhovima i zelenim livadama, tmurnim stijenama, bujnim šumama te najvišim botaničkim vrtom u Hrvatskoj koji se nalazi na 1480 m nadmorske visine i koji je dom velebitskoj degeniji, hrvatskoj endemskoj vrsti.
Gastronomija na Kvarneru vrlo je slična gastronomiji u Istri. Kvarner je regija s najvećim brojem vrhunskih restorana na relativno malom području, a mnoge od njih nagradili su najpoznatiji gastro stručnjaci. Restorani i konobe svoju kuhinju temelje na zdravim i svježim proizvodima (svježe i sezonsko povrće, riba i morski plodovi, janjci, creski i krčki ovčji sir, grobnički sir od kozjeg mlijeka, dimljena šunka, kobasice od divljači itd).

Vila Ika

ID: 226
Ičići | Kvarner i Primorje Pogledaj mapu Upit
Najviše osoba6
Broj soba3
Broj kupaonica2
Udaljenost od mora1000
Cijena po danu:
Od 220 €